Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Evolutionens detaljer


Magiska Gotland

Gotland, Evolutionens detaljer - foto: Bernt Enderborg

Det finns gott om argument för hur världen har skapats. Kaboom, säger somliga, så fanns av någon anledning helt plötsligt allting. Kosmiska kataklysmer för att någon slags energi tvärt fick för sig något annat - ungefär som första gången man spolar med Gotlandsfärjans vakuumtoaletter (man håller på att sk-ta ner sig).

Blommorna på bilden ovan är inte stora som dasslock utan pyttesmå. Men varenda detalj på varje blomma sitter exakt där den skall, ett magnifikt konstverk för alla med förstoringsglas.

De gamla grekerna sa att från ingenting uppstår ingenting. Finns ingenting så kan inte någonting uppstå. Man började prata om atomer, odelbara saker varefter Parmenides strax abstraherade ett klot. Ingenting händer, och om det gör det så är det bara inbillning. Allting har alltid funnits eftersom annars skulle det inte finnas.

Livets byggstenar återfinns kodade i något som kallas DNA och brukar framställas som spiralmakaroner ungefär. Det finns folk som tror att man kan trixa lite med det där och på så sätt åstadkomma bättre saker än naturen, dvs någon kombination som inte naturen redan har testat och förkastat 88 miljarder gånger.

När jag ser på den lilla fetbladingens blommor så funderar jag på vad jag skulle ha skapat bättre. Kanske skulle jag ha gjort alla exakt likadana, på pricken. Eftersom de skiljer sig lite här och där i detaljer så kan ju inte alla vara perfekta. Om man klonar en prefekt blomma så får man perfektion, alla underbart vackra, precis som Parmenides klot.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Artiklar

2,1 km, Bieffekten6,5 km, Ormkvinnans barn 2006249 m, På vandring i Garde den 24/7-2003

Evenemang

1,2 km, Motormarknad & Loppis

Fiskeläge

3,9 km, Tutens eller Masrebodar fiskeläge

Fornborgar

3,6 km, Botvidebackar - Walbierg

Historia

1,3 km, 1100-talstaket i Garde kyrka520 m, Anckarströms änka3,2 km, En sojde i Garde3,1 km, God Gardesten1,4 km, Kalkstensbrytning i Garde1,3 km, Kyrkan som står barfota1,3 km, Lite mer om Garde kyrka1,3 km, Medeltida gårdsport i Garde3,4 km, Offerkast av sten2,0 km, Portklappen i Alskog93 m, Visbjerg - promenadguiden

Kastaler

3,8 km, Lau kastal

Kuriosa

3,7 km, Västra kyrkogårdsmuren i Lau

Kyrka

2,0 km, Alskog kyrka1,3 km, Garde kyrka3,8 km, Lau kyrka

Kåseri

1,4 km, Nog ser det ut som

Kämpgravar

1,5 km, Graips hus321 m, Käldänge1,2 km, Kämpgravar i Juves änge

Magiska Gotland

187 m, Hur mycket magi tål du3,3 km, Några bilder på Lau4,6 km, Vinter i världens vackraste land3,4 km, Älvorna dansar

Målningar

2,1 km, Alskogaren - glasmålare3,8 km, Aposteln Petrus i Lau1,3 km, Boris och Gleb3,8 km, Den unge Jesus2,1 km, Mariabilder - Maria med skyddsmantel

Naturreservat

3,5 km, Bosarve naturskog4,0 km, Ollajvs naturreservat

Platser

3,8 km, Godugn - stenåldersgrotta4,0 km, Lau käldu61 m, Visbjerg

Runor

1,3 km, En av våra kyrkor

Saga

2,0 km, Fålltare fylling

Skeppssättningar

3,4 km, Gålrum gravfält3,0 km, Bandeläins täppu5,6 km, Liffrideskeppen2,1 km, Skeppssättningar vid Digerrojr

Skulptur

3,8 km, Altartavlan i Lau kyrka2,1 km, Globus, stenkonstnär2,0 km, Josefs första dröm3,8 km, Medeltida föreställningar3,8 km, Triumfkrucifixet i Lau3,8 km, Tvivlaren i Lau

Socken

2,1 km, Alskog

Stenrösen

2,0 km, Digerrojr3,5 km, Dikkarehagens röse

Stränder

3,9 km, Lausviken

Ängen

247 m, Käldänge