Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Kentaurer i gotländsk kyrkokonst


Skulptur

Gotland, Kentaurer i gotländsk kyrkokonst - foto: Bernt Enderborg

En av våra läsare, Henrik Andersson i Hemse, uppmärksammande oss genom en fråga om varför det finns så många kentaurer på de gotländska kyrkorna. Och det gör det, man ser dem här och var, men hur vanliga de är på andra håll vet jag inte. Den på bilden ovan finns bland de berömda relieferna från 1100-talet på Grötlingbo kyrka.

Kentauren i Hemse kyrka

Ovanstående kentaur är från Hemse kyrka och 1200-talet, men det är väl inte alldeles säkert att det är en kentaur, och eftersom den inte har en pilbåge kan det inte gärna vara stjärntecknet Sagittarius (Skytten) som anfaller livsträdet med sina sju rötter.

Kentauren i Gothem kyrka

Den här kentauren är inblandad i något slags strid i taket på Gothem kyrka tillsammans med en drake, en riddare och en svärdsman till fots. Kentauren har satt tre pilar i halsen på draken varför han är på samma sida som riddaren och svärdsmannen (om jag förstår rätt så sägs det vara en tysk som på 1300-talet åstadkom målningen).

Kentauren i Eskelhem kyrka

Ovanstående bild kommer från Zodiaken i Eskelhem, för övrigt en helt underbar kyrka vad gäller målningar, se t ex Det medeltida världsalltet.

Kentaur på Väte kyrka

Bilden ovan kommer från 1100-talsrelieferna på Väte kyrka och är en av de två kentaurer som finns på dessa.

Kentaurer kommer såvitt går att begripa från grekisk mytologi och finns redan 500-400 f.Kr. säger Wikipedia. Och åtminstone vad gäller Eskelhem så är det kentauren Keiron som visas ty gudarna värdesatte honom så högt, bl a genom sin offerdöd, att han placerades bland stjärnorna i form av stjärnbilden Skytten.
/text och foto Bernt Enderborg