Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Gothem kyrka


Kyrka - Gothem - Nära - Karta

Gotland, Gothem kyrka - foto: Bernt Enderborg

Gothem kyrka är en av Gotlands största. Den har föregåtts av en kyrka tidigare på platsen, spår bl a i skulpturdetaljer. Nuvarande kor, absid och långhus från 1200-talet (sistnämnda har fyra kryssvalv och bärs upp av en mittkolonn). Tornbygget var färdigt först på 1300-talet, lämningar efter en kastal väster om kyrkan.

Gothem kyrka, interiör

En av Gotlands vackrare interiörer möter dig. Omkring 1300 dekorerade en tysk konstnär kyrkan, men det finns målningar från 1200-, 1300-tal och omkring 1670 i kyrkan. Det går inte att göra kyrkan rättvisa med en enkel kamera och svagt ljus.

Gothem kyrka, målningar

Praktfulla målningarna med med örnar, drakar, riddare och kentaurer blandat med religiösa motiv; bilden ovan finns i taket. Det finns en målning från mitten av 1500-talet i kyrkan som jag kommer att göra en sida om. Det har felaktigt antagits att det är Mohammed som visas på bild, men det är det inte utan en turkisk sultan.

Gothem kyrka, korbänk

Korbänk från 1300-talet med många målningar.

Gothem kyrka, målning på korbänken

På korbänken av trä från 1300-talet återfinns Jesus i en mandorla. Svärden som utgår från hans mun är nog vad vi i dag kallar hans socialrevolutionistiska lära. Det där kan man diskutera förstås, ett och annat vände han upp och ner på, men jag uppfattar det mesta han sa som en morallära, dvs ungefär vad som ligger till grund för västerlandets värderingar, som emellertid ganska få intresserar sig för.

Gothem kyrka, dopfunt

Dopfunten av trä 1741 - träfuntar är inte vanliga på Gotland.

Predikstol 1709, altaruppsats 1689, dräktvärja 1600-tal och en hoper intressanta saker till, att behandla på andra sidor, som t ex att Gotland största bildsten ligger framför och under altaret.

Gothem kyrka, bildsten
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen