Trädgårdsälvan i Ronehamn
Artiklar - Rone - Nära - Karta
Antingen gör man det på riktigt eller så gör man det inte. Gula hönan i Ronehamn gör det på riktigt. Elefantparten av kryddor och grönsaker som serveras i restaurangen kommer från egna organiska och giftfria odlingar.
Framför vandrarhemsdelen har de en liten krydd- och grönsaksodling. Den sköts med omsorg och kärlek av en livs levande Trädgårdsälva, som så gott som bara pysslar med att ta hand om det hela. De andra som jobbar på Gula hönan säger att hon egentligen inte tycker om att dra upp växterna eftersom hon är vän med dem.
Här är mästerkocken Marc Enderborg, se lite om honom på sidan om Gula hönan, som är ute och klipper lite kryddor till maten, oregano tror jag. Han lägger upp menyn för restaurangen efter vad som är moget; han har bl a jobbat för Gordon Ramsey och Marco Pierre White och varit kock i ett år på en resort i Dubai som räknas som sexstjärnig (plus mycket annat) så han vet vad han pysslar med.
Här kommer Tina-Marie Qwiberg med språng, och det är hon och Marc som har anlagt odlingarna. Jag får en guidad tur av henne och det första hon säger är att de satsar på gamla gotländska grönsaker och att det inte är något fusk (egentligen säger hon: "inge' jävla fusk" på sitt gutamål men det vet jag inte om man kan lägga ut på nätet).
Men det är inte bara gotländskt, alla de vanliga kryddorna som timjan, basilika, koriander, chili osv. finns, men också Olivört som på bilden ovan, som smakar tallbar och olivolja, och många andra växter; jag får hela tiden smakprov av Tina när hon rensar, pekar och berättar om saker vars namn jag redan glömt (det är mycket).
Lite stolt är hon när hon visar sin första vattenmelon, en växt som ursprungligen kommer från Kalahariöknen i södra Afrika. Här skall jag passa på att citera Fredrik, en skåning som serverar, ty 2012 sa han på skånska vid en pratstund att han inte förstod varför folk for på semester till Thailand: "Allting finns ju här, och varmt som i helvete är det." Det låter rätt roligt på skånska det där, och det visste han förstås.
Här har vi odlingarna bakom Lädu, där allt möjligt finns. Gamla potatissorter, broccoli, haverrot, dill, persilja, bondbönor, kål, rödare rödbetor, gotländsk trädgårdsmålla (bättre än spenat sa Tina), lite blomster och jag vet inte allt.
Kronärtskockor.
Det bl a våra vanliga gotländska humlor som hjälper Trädgårdsälvan:
Elin!
Gula hönan hyser liksom kontraster inom sig. Boendet är måhända inte av världsklass, men däremot råvarorna, maten, omtanken, hemtrevligheten och kärleken till allt som växer är det. Gula hönan i Ronehamn är ett ställe där folk vågar ta semester på riktigt - det är som hemma fast långt bort ehuru maten är väldigt god.
Framför vandrarhemsdelen har de en liten krydd- och grönsaksodling. Den sköts med omsorg och kärlek av en livs levande Trädgårdsälva, som så gott som bara pysslar med att ta hand om det hela. De andra som jobbar på Gula hönan säger att hon egentligen inte tycker om att dra upp växterna eftersom hon är vän med dem.
Här är mästerkocken Marc Enderborg, se lite om honom på sidan om Gula hönan, som är ute och klipper lite kryddor till maten, oregano tror jag. Han lägger upp menyn för restaurangen efter vad som är moget; han har bl a jobbat för Gordon Ramsey och Marco Pierre White och varit kock i ett år på en resort i Dubai som räknas som sexstjärnig (plus mycket annat) så han vet vad han pysslar med.
Här kommer Tina-Marie Qwiberg med språng, och det är hon och Marc som har anlagt odlingarna. Jag får en guidad tur av henne och det första hon säger är att de satsar på gamla gotländska grönsaker och att det inte är något fusk (egentligen säger hon: "inge' jävla fusk" på sitt gutamål men det vet jag inte om man kan lägga ut på nätet).
Men det är inte bara gotländskt, alla de vanliga kryddorna som timjan, basilika, koriander, chili osv. finns, men också Olivört som på bilden ovan, som smakar tallbar och olivolja, och många andra växter; jag får hela tiden smakprov av Tina när hon rensar, pekar och berättar om saker vars namn jag redan glömt (det är mycket).
Lite stolt är hon när hon visar sin första vattenmelon, en växt som ursprungligen kommer från Kalahariöknen i södra Afrika. Här skall jag passa på att citera Fredrik, en skåning som serverar, ty 2012 sa han på skånska vid en pratstund att han inte förstod varför folk for på semester till Thailand: "Allting finns ju här, och varmt som i helvete är det." Det låter rätt roligt på skånska det där, och det visste han förstås.
Här har vi odlingarna bakom Lädu, där allt möjligt finns. Gamla potatissorter, broccoli, haverrot, dill, persilja, bondbönor, kål, rödare rödbetor, gotländsk trädgårdsmålla (bättre än spenat sa Tina), lite blomster och jag vet inte allt.
Kronärtskockor.
Det bl a våra vanliga gotländska humlor som hjälper Trädgårdsälvan:
Elin!
Gula hönan hyser liksom kontraster inom sig. Boendet är måhända inte av världsklass, men däremot råvarorna, maten, omtanken, hemtrevligheten och kärleken till allt som växer är det. Gula hönan i Ronehamn är ett ställe där folk vågar ta semester på riktigt - det är som hemma fast långt bort ehuru maten är väldigt god.
/text och foto Bernt Enderborg