Välkommen till Gotland!
klicka på bilderna
Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida

S:t Simon på altartavlan i Lojsta kyrka
En artikel i serien Vem är det på målningarna i kyrkan.

En av Jesu apostlar hette Simon, och kallades bl a Simon Seloten, Kananaios eller Ivraren, och vann enligt legenden sitt martyrskap genom att bli itusågad på längden. Bilden ovan kommer från den magnifika altartavlan i Lojsta kyrka där han står och håller pinoredskapet.

S:t Simon, sågTill vänster: Simon på en kyrkbänk i Burs kyrka (det står "Syndernas förlåtelse" om du undrade).

Det är i Lukasevangeliet 6:15 som Simon kallas seloten, i uppräkningen av de som Jesus valde till lärjungar: "... Simon, som kallades seloten...". I den förträffliga ordboken till Bibel 2000 sägs att det betyder "ivrare, fanatiker", och att Simon därmed åtminstone hade tillhört den judiska frihetsgrupp, "som kallades seloter, och vars mål var att befria Israel från utländsk överhöghet". En radikal grupp inom seloterna sägs de s.k. knivmännen - hette det inte dolkmän tidigare - ha varit, och de förekommer i Apostlagärningarna 21:38 där en romersk kommendant förvånas över att Paulus kunde grekiska, vilket var bra för honom eftersom han därmed inte var den egyptier som "uppviglade de fyra tusen knivmännen och drog ut med dem i öknen?".

- Det kan inte ha varit någon lek att samla en massa folk omkring sig som Jesus gjorde. I ett av brödundren, förresten, så sägs i Markus 8:6 ff att han mättade fyra tusen människor som varit samman med honom tre dagar i ödemarken. Det förefaller inte ha varit de fyra tusen som den romerske kommendanten frågar Paulus om, men man kan gott undra hur ofta folksamlingar i öknen inträffade på Jesu tid, och i förbigående påminner vi om att Jesus tillbringade en del av barndomen uti Egypti land. Hm.

Nåja, altartavlan som sägs vara från 1300-talet har som centralt motiv Jesus som världsdomare. Han förefaller hålla jorden i sin vänstra hand, som är klotrund, så här:

S:t Simons attribut är en såg

Det kanhända är rimligt anta att något är fel med det hela, ty kyrkan påstås ju ha hävdat att jorden var platt som en ledare i lokaltidningen. Jag vet emellertid inte om det stämmer, att man trodde detta, se denna Faktoid. Ovan förefaller ju jorden i alla fall inte platt - se på Jesus' hand.

S:t Simon, såg

Här är hela Lojsta altartavla, Simon står längst till vänster.

Vägbeskrivning från Visby
0

/text och foto Bernt Enderborg
Hem
Kontakt
På gång/musik
Sevärt m.m.
Fotoalbum
Vägbeskrivning
Länkar
Boka on-line
  Copyright © 2024 Ihrebaden.