Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Bringes i Norrlanda


Medeltida hus - Norrlanda - Nära - Karta

Gotland, Bringes i Norrlanda - foto: Bernt Enderborg

Halvvägs mellan Ganthem och Norrlanda kyrkor går en liten väg söderut till Bringes gård, där det finns lämningar efter en medeltida farmannagård.



Hur den en gång såg ut vet vi inte. Det som står kvar är ruinen efter en magasinsbyggnad i sten till en höjd av två bevarade våningar. Magasinet har varit en praktfull byggnad i åtminstone tre våningars höjd, med gallerier på mellanvåningens ena långsida. Kanske var kortsidorna dekorerade med trappgavlar som vid St Hästnäs?



Bottenvåningen består av en korridor längs ena långsidan och två kryssvälvda rum. Till rummen kommer man via korridoren och de har också inbördes förbindelse. Små välvda fönsteröppningar ger rummen dagsljus.



I den tjocka vägg som skiljer rummen åt finns en trappa som leder upp till övervåningen med likadan planlösning. Här har korridoren varit försedd med stora fönster med valvbågar och kolonnetter som mittposter.

Till rummen har hört ett avträde. Dock finns inga tecken på att här har funnits en eldstad. Kanske har vi här gårdens gäststuga eller gillestuga?



I mittväggen fortsätter trappan till en övre, numera försvunnen våning, som rymt ett enda tunnvälvt förrådsrum. Denna våning saknar korridor.

Ruinen ägs av Föreningen Gotlands Fornvänner.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen