Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Romanska målningar i Vall kyrka


Målningar - Vall - Nära - Karta

Gotland, Romanska målningar i Vall kyrka - foto: Bernt Enderborg

När Marlene Kolmodin 2016 var med och renoverade Vall kyrka hittade hon unika, 800 år gamla målningar. Bilden ovan visar vad som fanns i taket. De är svåra att förstå men rör kanhända den eviga kampen mellan gott och ont, som i sentida amerikanska fantasifilmer där mångahanda varelser uppehåller sig.

Målningar i Vall kyrka på Gotland

Denna målning finns på väggen. Ankliknande figurer kan man få se på passionsfrisernas framställning av hur Jesus befriar Adam och Eva ur paradiset, t ex andra bilden på sidan om Nederstigen till dödsriket, men riktigt vad han på bilden ovan håller på med är inte gott att veta, kanske hjälper han dig småningom in i Helvetesgapet.

Romanska målningar, Vall kyrka, Gotland

Riktigt vad de i taket håller på med och vem eller vad det ska föreställa är inte gott att veta. Sjöjungfrun på bilden (det finns fler på andra kyrkor) har helgongloria. Vem kan det vara? S:ta Sjöstjärt?

Mer att se i Vall

Och när du åker dit för att kika efter i kyrkan så missa inte Petrus Hardings gravsten, en hårdnackad hjälte från vår historia; se också de två sista bilderna på inforsidan om Märkliga ansikten, där han kanske visas på en fris.

Ruinerna efter Gotlands första kyrka finns i Vall, några kilometrar från dagens kyrka.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen