Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Syndafallet i Ekeby


Skulptur - Ekeby - Nära - Karta

Gotland, Syndafallet i Ekeby - foto: Bernt Enderborg

På dopfunten i sandsten från 1100-talet i Ekeby kyrka på mellersta Gotland återfinns i ett fält historien om Adam, Eva, Ormen och därmed Syndafallet.

Innan de hade ätit av kunskapens träd struttade Adam och Eva runt nakna i paradiset och levde bekymmersfritt livets glada dagar. När de smakat den förbjudna frukten blev livet alldeles så som vi känner det på denna planet, som vanligt, dvs för de flesta människor ett rent helvete av krig, svält, kvinnoförtryck, slaveri och sjukdomar.

Syndafallet tillhör nog ett av de påhitt som jag har minst förståelse för, men det hindrar ju inte att dopfunten i den medeltida kyrkan har ett så stort konsthistoriskt intresse att envar borde beskåda den. Men det skall också sägas, å andra sidan, att det är rätt gott om dopfuntar från 1100-talet i Sverige.

Vanligtvis så brukar man knyta ett namn till en viss typ av dopfuntar, se stenmästarna, men det är rent av svårt att bli klokare av klassificeringar även om det säkert kan underlätta för systematiska funderingar.För att du inte skall bli avskräckt av mitt tröttsamma prat från att besöka Ekeby kyrka lägger jag in en bild till från dopfunten. Det är Evas skapelse du ser. Gud själv ser ut som någon slags alien från Star Wars då han drar ur ett revben som strax förvandlas till en livs levande dam i hans händer.

Dopfunten är därmed också ett belägg för att det inte var av ett rivjärn som Gud skapade kvinnan, vilket den älskade Astrid Lindgren genom pigan Lina i Emil i Lönneberga lät oss förstå. Fast ibland undrar man ju...
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen