Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Vilda orkidéer är fridlysta


Tackar

Gotland, Vilda orkidéer är fridlysta - foto: Bernt Enderborg

Vi fick ett mysigt brev av Jessika Behrens från Västerås. Den 6 oktober 2006 var hon nyss hemkommen från Gotland - "där jag sett massor med fina blommor och strålande natur" - och skickar ett brev till oss med en omtanke.

Hon skriver:

"Hej,
Det kan inte nog påpekas att alla svenska vilda orkidéer är fridlysta. Dessvärre händer det att folk gräver upp orkidéer för att flytta med hem."

Jag tror inte att det var Jungfru Marie nycklar som Jessika såg vid sitt oktoberbesök, som blommar i juni-juli, men det finns mycket annat. Att det också ganska sent på sommaren blommar allehanda beror på Östersjön, som värmeväxlar åt oss, dvs havet ger oss milt klimat på hösten men också något sena vårar. Det skall dock tilläggas att 2006 är ett exempellöst år. Jessika säger att "hade jag inte måst åka hem hade jag fortfarande suttit på en sten ute vid Högklint".


Men Gotland är inte ett växthus där du kan få se ovanligheter i långa banor med bilen parkerad strax bredvid. Det finns alldeles som Jessika säger "massor med fina blommor och strålande natur" men Gotland vill nog att du tar och knallar ut i det där. Ta dig en stund i naturen, kanske vid havet eller i något änge, och bara titta - låt det som finns värma dig en stund.

Rosen är till Jessika. Tack för brevet!
/text och foto Bernt Enderborg