Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Kyrkbyggaren i Akebäck


Skulptur - Akebäck - Nära - Karta

Gotland, Kyrkbyggaren i Akebäck - foto: Bernt Enderborg

Upp och ner hänger han bredvid korportalen på Akebäck medeltida kyrka och fortsätter arbeta sen 1100-talet. Kanske har en och annan undrat varför han hänger just upp och ner. Men han skall nog göra det. Vi tar och vänder upp och ner på' n:

Botair i Akebäck

Ser du? Ser inte klokt ut. När har man höften så och när bankar man med båda händerna på detta viset? Det ser inte bättre ut om man ställer honom upp.

Skulpturen som den ovan lär inte vara sällsynta i Skåne och Västergötland i romanska kyrkoportaler därstädes. De antas oftast vara en stenmästare i färd med sitt arbete, men i Akebäck finns en liten historia knuten till figurer: bilden är gjord för en man som störtade ner från en byggnadsställning och slog ihjäl sig då kyrkan uppfördes.

Nåt som är roligare är att forskarna trycker datumet för vikingatidens slut framåt. Slaget vid Hastings 1066 är den gamla klokskapen men nuförtin sägs att man inte kan se någon skillnad i nånting överhuvudtaget vid tiden ifråga, dvs det finns inget observerbart kulturskutt i mitten av 1000-talet som kan sägas utgöra gräns mellan tidsperioderna. Därför sägs ibland att vikingatiden slutade på 1100-talet i stället, då kristendomen antogs allmänt.

Vi har förresten berört det där med vikingatida bildkonst förut.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen