Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Fossil i hälleberget


Magiska Gotland - Östergarn - Nära - Karta

Gotland, Fossil i hälleberget - foto: Bernt Enderborg

Hälleberget för gutar är förstås gjort av kalksten, som med geologiska mått bara är en 3-400 miljoner år sisådär. Svenskar på fastlandet trampar oftast omkring på granit som är tio gånger äldre. I så gamla bergarter krävs experter med fantasi för att hitta fossil.

Fossil i Gotlands berggrund

På Gotland är det tvärtom. Envar kan närhelst berggrunden är blottad sätta näsan i backen att kika. Bilden ovan är en sån fossilgrunka som sitter fast i själva hälleberget - gutarnas hälleberg vill säga.

Gotlands berggrund, fossil

För inte så länge sen hävdades alldeles bestämt att jorden skapades vid pass 4000 f.Kr - det stod i almanackorna ännu på 1800-talet säger Alf Henriksson i sin evighetskalender vid namn Alla årets dagar. För att en gute skall kunna tro på sånt måste Gud ha skapat fossil och alltsammans på en gång. Problem uppstår väl bara när man hittar fossil som ser ut som snäckor och man vid strandkanten hittar exakt likadana snäckskal. Somliga fossila snäckor var nog gula i sin krafts dagar.

Fossil i Gotlands berggrund

På Gotland förstår man evolution. Det är bara att kika neråt. Man inser att det måste ha funnits liv på jorden okristligt länge.

Gotlands berggrund, fossiler

Och det är just det som gör det så skönt. Allting är liv på Gotland, till och med hälleberget, och det känns varthelst man än går.

Välkommen!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen