Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Brudstenen i Rute, stenkors


Skulptur - Rute - Nära - Karta

Gotland, Brudstenen i Rute, stenkors - foto: Bernt Enderborg

Utöver Waldemarskorsen, se Korsbetningen och Mästerby, finns det flera minneskors uppställda längs vägkanterna på Gotland, som i Rone, Burs, Kräklingbo, Dalhem, Boge, och vet man inte närmare besked så sägs ofta att en brud har ridit ihjäl sig.

Bilden ovan är originalet utställt på Gotlands museum, till vänster den sten som står längs vägkanten i dag, ty den förnyades 1926 efter en skada 1912. Korset är av kalksten, 2,5 meter högt, 1,8 meter brett och 17 cm tjockt.

Varför så många brudar skulle ha ridit ihjäl sig på Gotland är en bra fråga. Jag tror inte att de är särskilt mycket ivrigare än på andra håll. Det kanske är en omtyckt saga, ett slags medeltida gråtande barn som folk hänger upp på väggarna.Det som är lite speciellt med detta 1400-talkors är att det finns fyra hjärtan inhuggna i stenen, se översta bilden. Och kanhända i och med att hjärtana är fyra finns lite olika uppgifter om detta kors. Det sägs att en brud eller ett brudpar eller en kurir ridit ihjäl sig då hästarna blev skrämda, enligt andra uppgifter skall en brud eller två tävlande präster omkommit.

Det är ett imponerande kors, 600 år gammalt, men det är ändå lite märkligt att det inte finns klara minnen av vad som verkligen har hänt på platsen. Det kanske rent av är så att en en brud har ridit ihjäl sig just här strax bredvid kyrkan.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen