Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Stavars skatt


Saga - Burs - Nära - Karta

Gotland, Stavars skatt - foto: Bernt Enderborg

Under våren 1975 genomförde en grupp högstadieelever från Högbyskolan, i Hemse på södra Gotland, ett temaarbete. Genom praktiskt arbete i forntida tekniker, skulle eleverna studera och ta reda på hur människan levde och verkade under brons- och järnåldern. Som avslutning på arbetet flyttades verksamheten ut till en skogsglänta i närheten av "Stavars brye" strax ovanför Bandlundviken i Burs socken. Eleverna skulle övernatta och själva leva som järnåldersmänniskor.

Eldar, husbygge, matberedning, keramikbränning, fiske och förberedelser inför "blotet" vid soluppgången var en del av det gruppen gjorde första dagen. I daggvått gräs frambars nästa morgon offer till gudarna. Blommor, lerkrukor och rökta abborrar lades ned vid bautastenen i Stavars änge. Önskningar uttalades om goda skördar, lyckad jakt m.m. Sakta reste sig solen över trädtopparna och det sista offret bars fram. En önskan om att hitta pengar riktades till solen. Senare samma dag i ett rabbishål bara några meter från offerstenen hittade eleverna en silverskatt från 900-talet, omkring 1.500 silvermynt.

Svenska staten gav gruppen hittelön och med denna betalade eleverna en resa med studiebesök vid Historiska - Arkeologiska försökscentret i Lejre utanför Roskilde i Danmark.

Drömmen att bygga en järnåldersby på Gotland föddes. Med lärarna Harriet Löwenhielm och Pär-Gunnar Werkelin i spetsen började en grupp entusiaster bygga en fast lägerskola, inte långt från platsen där "Stavars skatt" hittades.

Stavgard är öppet för besök sommartid 11.00 -17.00 - se info.
Guide finns på plats!

Under vår och höst är Stavgard öppen för skolklasser och grupper. Är du lärare eller elev och tycker det skulle vara spännande att förlägga ett skolläger hit, ring Gotlands Läromedelscentral tel. 0498 - 26 94 08 för mer information och bokning.

Stavgards lägerskola drivs av en ideell förening som har varit verksam sedan 1976. Föreningen arbetar tillsammans med grundskolan för att kunna prova andra arbetsformer. Lägerskolan erbjuder förutom praktiskt teoretiskt arbete fina naturupplevelser i ett landskap där historiens vingslag susar.

Här finns mer information om Stavgard, Natur- och kulturstigen.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen