Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Pa Austagan


Kåseri - Östergarn - Nära - Karta

Gotland, Pa Austagan - foto: Bernt Enderborg

Gotland är ett annorlunda land på många vis. Procentuellt sätt så finns här mera skog än i mörkaste Småland - visste du det? - , Sveriges örtrikaste ställe ligger i Gerum, det enda fågelberget återfinns på kärleksförstärkaren Karlsö och man kan fortfarande se livet klättra iland på många ställen.

Som växten på bilden ovan. Vad lever den av? Kalk och bräckt vatten? Fotot gör inte heller rättvisa åt växtens färg. Ensam på 100 kvm klappersten lyser den så gul att man på lite håll tror att det är något skräp, en plastbit eller så.

Det vilar en sån styrka i dessa askgrå klapperstensfält och växterna med självlysande vilja att alla som vill får tanka så mycket som önskas.

Gotland är själens bensinstation. Gratis!

---- språkligt ----
"Pa Austagan" betyder på Östergarn och är namnet på den socken å östra Gotland där ovanstående växt bodde sommaren 2004 och där mycket av artikelns vara är tillfinnandes.

Och nä, vi uttalar inte Austagan så som du tänker dig. A:et i "gan" skall vara långt, alltså inte Aust - agan, utan Austa-gan. Sk-t samma förresten, det går nog inte att beskriva uttalet så.

På landsvägen har Vägverket förfärdigat skyltar där det svenska vägverksnamnet anges, alltså Östergarn, men anledning till detta kan jag inte ens gissa mig till. Det är bara alldeles nyinflyttade människor som säger något så egenartat som Östergarn om Austagan.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen