Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Burgsvik


Platser - Öja - Nära - Karta

Gotland, Burgsvik - foto: Bernt Enderborg

Burgsvik är den största tätorten på Storsudret med livsmedelsaffär, bensinmack, restauranger, café, bibliotek och annat sånt. Det bor strax över 300 i Burgsvik, och det är en populär turistort.

Nuförtin är Burgsvik förmodligen mest känt för tv-programmet "Så mycket bättre", där toppartister framför varandras låtar, men i själva verket ser du produkter utskeppade från Burgsvik på ofantligt många platser. Alla pampiga byggnader från 1600-talet i Sverige, slott och palats, har tämligen säkert sandsten från trakterna.

Burgsvik

Men också kalksten har brutits i mängd, redan strax söder om tätorten Burgsvik börjar kalk- och sandstensbrotten som envar kan följa om man åker den Vackra vägen, förbi Marbadn ända ner till Gotlands sydspets Hoburgen.

Burgsvik

Det finns en hamn, bilden ovan från hamnen, där det också ligger ett litet skönt bad.

Till sist skall sägas att vi gutar kallar den sista delen av Gotland för Storsudret av någon anledning (den tredjedel av Gotland som kallas Sudret är mycket större). Ibland hör man dock att Storsudret kallas Sudermalm i stället, vilket beror på att en del av kultureliten i Stockholm sommartid håller till i buskarna och laddar sina batterier med sol och luft.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen