Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Det helga korset i Bro


Mytologi - Bro - Nära - Karta

Gotland, Det helga korset i Bro - foto: Bernt Enderborg

Till Bro kyrka på bilden vallfärdades det på medeltiden emedan den ägde en relik av Kristi kors. En plattysk inskrift på 1400-talsklockan säger: "Dat hylge cruce to Bro dat syves genedych des werde wro", dvs det helga kors i Bro, det vare oss nådigt, därför bliva vi glada.

Det helga korset i BroBro kyrka har ända fram till modern tid haft rykte som en hemort för hjälpande krafter, särskilt bland sjöfarande, och har därför varit en känd offerkyrka. Reliken är väl numera bortkommen men säkert fungerar kyrkans hjälpande kraft i alla fall (en urgammal offerkälla finns i en dunge strax vid kyrkan om du önskar åberopa något annat).

För den som inte tycker att gamla inskrifter är något att komma med kan vi meddela att det utanpå kyrkan sitter en väl synlig bildsten från hedenhös inmurad. Bildstenar är den enda monumentala konsten som finns kvar i Sverige sen forntiden och de är hur häftiga som helst.

På den lilla parkeringen står förresten någon slipskåresten, sådana är bra mycket intressantare än vad man i förstone kan tro och det finns dem som säger att de ha varit astronomiska kalendrar, t ex Encyklopedin, medan andra hävdar att fornfolken har haft något praktiskt för sig. Såväl bildstenar som slipskåror är det gott om på Gotland men rätt få annorstädes.

"...därför bliva vi glada."

- Hm... Det måste ha varit en gute som skrev.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen