Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Så såg Jesus ut i verkligheten


Målningar - Follingbo - Nära - Karta

Gotland, Så såg Jesus ut i verkligheten - foto: Bernt Enderborg

I Follingbo medeltida kyrka hänger den, och det är nog den som sägs visa Jesus hur han verkligen såg ut. Lite lustigt är det allt att någon någon gång under historiens seriösa framfart har åstadkommit en sådan målning. Om vi ställer om lite i historien och tänker oss att flickorna på TV 2 hade ett reportageteam på plats då han knallade kring på Genesarets sjö, skulle någon tro på det?

- Det ser du väl, där går han. De filmade i går.

Många kan väl också tänka sig att något så isolerat som Gotland aldrig någonsin skulle kunna ha en målning på hur Jesus såg ut. Men en sådan tanke är fel. Gutarna hade kanske inte kontakt med Israel på den tiden, men här har man hittat rikast lämningar i Norden från den tidsepoken (från i stort sett alla andra historiska tidsepoker också), t ex mynt med bild på romerska kejsare strax efter att Jesus hade blivit upphängd. Man får i stället säga att om det skulle finnas en sådan bild i Sverige, så skulle den finnas på Gotland.

Jesus lidande ingår ju i ett religiöst hokuspokus om att det upprättas något nytt slags kontrakt med Gud, som inte längre fick vara en stamgud utan upphöjdes till den enda och allsmäktige guden för allting överallt. Jesus lät meddela några nya lagar, personligen eller genom ombud, varom folk på ett eller annat sätt haft ihjäl varandra oavbrutet i över 2.000 år. Undrar om det var så han menade…

Ett annat förslag
Det finns folk som faktiskt ödslar tid på, också i modern tid, att fundera på hur Jesus såg ut - konstnärer har gjort det i alla tider - kolla här!

Skulle du råka tycka sånt vara intressant, dvs hur han såg ut, så hoppas jag att du har tagit del av vad han sa. Det kan man läsa om i världens vanligaste bok.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen