Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Demonstrationen för vägpris 2012


Artiklar - Visby - Nära - Karta

Gotland, Demonstrationen för vägpris 2012 - foto: Bernt Enderborg

I god slagordning tågade omkring 7.000 personer nerför Färjeleden från området uppe vid Oscarsstenen för att slutligen åhöra en samling tal mitt i hamnen på vad som kallas Holmen. Och det är vad du ser på bilden ovan, hela Färjeleden full av protesterande människor.



Här kommer den gående fronten av tåget, ett gäng traktorer hade redan passerat, och en av eldsjälarna bakom demonstrationen syns alldeles till vänster i gul tröja, Gunnar Bendelin, resten är ett gäng politiker som har suttit vid makten omkring tio år utan att lyckas åstadkomma något särskilt i sakfrågan. Damen i den roliga hatten och den modernt mönstrade blusen är vår landshövding, Cecilia Schelin Seidegård, som också gick med trots att hon är statens företrädare på Gotland.



Här är en gammal grålle som deltog och som jag tar med bara för att det var en vackert renoverad traktor; hans fru sitter på flaket därbak. Annars var det förstås stora, moderna traktorer, varav det finns cirka 3.000 på Gotland men bönderna som exporterar ungefär 80% av sina produkter till fastlandet deltog bara med tio stycken eller så eftersom det annars hade blivit för mycket i en fredlig demonstration.

Men lantbruket har problem. Gotland har en relativt stor jordbrukssektor och sysselsätter många tusen människor. Det beror inte på att Gotland är efterblivet och underutvecklat utan på att våra jordbruksprodukter är sällsynt bra och att här finns några av Sveriges bästa jordar; hela Gotland ligger förresten i Växtzon 1. Gutarna har exporterat jordbruksprodukter i all världens tid, men nu börjar det bli riktigt jobbigt ty bönderna har 34% högre fraktkostnader jämförelsevis med fastlandet. Att säga till en gotländsk bonde att Gotland är en del av Sverige bör väl rimligen vara en förolämpning, och en av de saker de vill är att få samma möjligheter som alla andra bönder i Sverige, dvs vägpriser på transporter; inte mer, inte mindre, samma.



På bilden ovan ser du ett annat problem, det står: "Jag hade inte råd att åka hit och delta". Det är inget skämt, så är det, många kan inte eller väljer helt enkelt bort Gotland. Det blir för dyrt. Vad tror du att t ex folk i Norrköping som hälsar på släkten i Stockholm skulle säga om de först fick betala vad det kostar att köra bil, 23 kr milen, och sen la staten på omkring 100 kr till per mil? Och 100 kr per mil igen när de skulle hem.

Inte nog med att våra ungdomar väljer bort Gotland som en plats att bo, de kommer inte hem och hälsar på särskilt många gånger. Det är för dyrt. Men det kanske är en bra idé. Staten kan lägga på 100 kr per mil för alla som skall besöka Stockholm, eller kanske 100 kr per mil för alla som åker nånstans så att det blir rättvisa villkor för alla resande.



En av de stora bönderna på Gotland, Ryftes i Fole (hemsida), hade med sig ett litet lass morötter, potatis och annat, som han tippade av nere på hamnen och önskade folk god aptit. Det är svårt att sälja på fastlandet eftersom transporten är för kostsam. Och det är egentligen konstigt ty det är omvittnat av hur många som helst under historiens envetna gång att Gotland smakar bra, vi har riktigt bra grönsaker och utomordentligt smakfullt kött, men folk verkar tycka att det är dyrt så man väljer t ex lamm från Nya Zeeland i stället.



Therese Mangard, vänsterpartiet Gotland, stod och mumsade morot; här kan du läsa lite om släkten Mangard (det är hon som skriver insändare i tidningen emellanåt). Det kan vara bra att känna till att hela riksdagsgruppen för Vänsterpartiet har skrivit på för vägpriser till Gotland.

Ser du vad det står på vagnen ovan? "Ge oss rättvisa villkor så fixar vi tillväxt! Gotlands bönder". Dom menar det. Och jag tror att turistnäringen utan vidare kan lova samma sak. Vi vill inte ha några fördelar, skattelättnader eller så, bara samma villkor som alla andra i Sverige, dvs vägpriser på färjan.



Vår biskop, Sven-Bernard Fast, var också där för att visa kyrkans stöd för kravet på vägpris till och från Gotland. När vi stod nere på Holmen skojade konferencieren Tommy Wahlgren till det och sa att biskopen hade lovat att det inte skulle bli nåt regn. Och se! Uppehåll! Det är vad jag kallar biskop det!

Här har vi Paul Dino Larsson som är handlare och har hand om Ica Maxi. Han är en av de tre som står bakom en sajt, är en grupp som har drivit frågan om vägpris till Gotland sen 2005.

Och dom samlar namn. Privatpersoner kan också söka sig till en Facebookgrupp som heter "Gotlandsupproret", tror jag att Katarina sa, och där hjälpa oss att låta dig billigare åka till Gotland.

Nu började talen nere på Holmen. Tommy Wahlgren liknande av någon anledning den förste talaren, Gunnar Bendelin, vid den småländske upprorsmannen Nils Dacke. Och det var därför det stod så konstigt om landshövdingen i texten ovan, dvs att hon gick med tåget trots att hon är statens företrädare. För om Bendelin liknas vid Dacke så kommer ju landshövdingen att låta skjuta honom, postumt stegla honom och sätta hans huvud på en påle vid Kalmar slott. Man kan tycka att det hade varit bättre att likna Bendelin med Petrus Harding men det kanske inte är så många som vet vem det var, allra helst som alla får lära sig om Dacke i skolan i stället för sin egen historia.



Här har vi Gunnar Bendelin, Landsbygdsupprorets Petrus Harding. Han höll ett välinformerat och roligt tal. Det mesta han säger är självklarheter för alla svenskar, dvs alla utom gutarna. Havet är vår landsväg och bilar flyter inte, skall vi ha sämre förutsättningar än alla andra av den anledningen?

Och här kommer ett påpekande som tydligen är väldigt svårt att fatta, t ex för rikspressen. Det handlar inte om att vi gutar skall ha billigare resor! Det är alla andra resenärer vi bråkar för. Och hur fan skall vi kunna planera och konkurrera överhuvudtaget när det ständigt är en jävla cirkus med dessa färjepriser! Här har du lite om manifestationen 2005.

Ted Ljungqvist är väl den egentliga kämpen på Gotland vad gäller vägpriser på färjan. Den här bilden är med bara för att det var så roligt att se det hela. Givetvis är det nervöst som attan när man skall tala inför 7.000 åskådare och den samlade pressen - de kanske är på Rapport och Aktuellt om någon timma.

Ted satt och funderade genom att bläddra i sina papper när plötsligt ett barn högt, klart och tydligt ropade: "Hej morfar!" Mågen stod nämligen med dottersonen på axlarna som pekade på morfar som pekade tillbaka, och på detta sätt gladde de varann en liten stund.

Det var rart och roligt att se. Men man kan alldeles som ovan också fråga sig hur länge morfar kan glädja sig av barnbarnet. Fortsätter det så här så kommer ungen att flytta till fastlandet om 15 år, och det kommer att vara väldigt dyrt att åka och hälsa på morfar, såvida inte morfar flyttar till Frankrike eller så (det är billigare att ta bilen till detta land). Vi skall också säga att Katarina, barnets moder, talade och upplyste om att turister kommer i allt mindre antal eftersom det har blivit för dyrt att ta sig till och från Gotland.



Här har vi Ted på podiet. Han framhöll förstås vansinnet med att Gotland särbehandlas, dvs att Gotland som enda region inte har vägpriser, samt att man på allvar diskuterar försämringar i färjetrafiken, t ex långsammare färjor.

I demonstrationståget gick folk med stora banderoller på vilka stod - Inte långsammare! - men det gick tydligen inte hem, allra helst som Pigge Werkelin, delägare av bl a Gotlandsflyg, har drivit just denna tes om att långsammare färjor löser många problem. Men nu gick 7.000 människor under bl a parollen "Inte långsammare", varför han hoppeligen håller klaffen framöver.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd som står bredvid Åke Svensson i orange tröja har dock kommit sig för att också föreslå långsammare färjor, vilket omedelbart får genomslag i rikspressen, t ex Expressen.

Jag har ett annat förslag. Eftersom Sverige som nation släpper ut för mycket koldioxid så löser vi detta genom att sänka hastigheten på alla vägar till max 70 km/tim.

- Så var det allvarliga miljöproblemet (miljöproblem på riktigt alltså) löst på en sekund!

Infrastrukturministern lämnade sitt förslag i en artikel i Gotlands Allehanda. Hon säger att lägre fart ger stora bränslebesparingar och därmed kan priset sänkas. Antag för en sekund att man verkligen sänker hastigheten på åtminstone några färjeturer, t ex på vägen mellan Nynäshamn och Stockholm, hur stora besparingar kan man göra vid nästa upphandling genom att sänka hastigheten ytterligare? Och varför inte med en gång låta folk hyra en roddbåt i stället för att fara omkring på havet med en massa stora färjor?

Hon säger också att det svårt att avgöra vilket krav som väger tyngst då de gotländska politikerna framför sina ståndpunkter - jag tror att hon menar antingen färjornas fart eller pris på biljetterna - och säger att därvid blir det svårt att vikta. Hon kan väl ha en viss poäng med att det blir lättare för staten att upphandla resor från andra rederier om farten sänks, men att politikerna skulle vara otydliga är trots allt lite svårt att anse: vägpriser på dagens färjetrafik, dvs folk skrivna på fastlandet skall ha en billigare resa till Gotland.

Och hon gör ett annat uttalande i artikel, då hon säger: "Om jag ska vara frank så är det omöjligt att tycka något annat än det man gör på Gotland."

Det kan förstås betyda olika saker, men jag utgår från att hon inte vill vara oförskämd mot alla gutar varför jag tolkar uttalandet som att ministern verkligen anser att färjorna skall gå såväl fort som att folk skall kunna åka till vägpriser. Det gör förresten alla partier.



I en artikel i dag framför infrastrukturministern att Staten givetvis också fortsättningsvis skall ta ansvar samt att "Robust infrastruktur och pålitliga transporter är en förutsättning för människors vardags- och arbetsliv liksom möjligheten för företag att verka och växa."

- Det är bra sagt!

Hon säger många bra saker, men hon säger också saker som att det är dumt att i förväg tala om hur mycket pengar staten tänker satsa på Gotland till kommande upphandlingar.

- Jaså, varför det? På vilket sätt skulle det påverka upphandlingen?

Och hon gör också en jämförelse för att visa att det redan tas särskilda hänsyn till Gotland, som får omkring 400 miljoner. Jämförelsevis, säger hon, får Sörmland 325 miljoner.

- Va!?? Får ön Sörmland som är Sveriges rikaste region bidrag av staten?
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Almedalsveckan

501 m, Almedalsveckan 2006558 m, Almedalsveckan 2009500 m, Almedalsveckan 2010578 m, Almedalsveckan 2012492 m, Almedalsveckan 2014482 m, Haro - tid för barnen - föräldraupproret!

Artiklar

0 m, Demonstrationen för vägpris 2012485 m, Företagardagen 8/11 2007436 m, Invigningsgala Gotland pride 2013484 m, Kultur i natten400 m, Kulturting 2007170 m, Livrädda Östersjön 2006 - artisterna1,1 km, Mal- eller slungstenar405 m, Maskeraden 20101,1 km, S:ta Gertrud794 m, Stora Torget den 29 april 20071,3 km, Sveriges största sevärdhet - ringmuren856 m, Tullar vid portarna431 m, Vattendagen 20151,1 km, Vi skämmer ut oss1,0 km, Vi såg Street theatre Pinezka på Östertorg1,4 km, Visby Ladies svenska mästare i basket 20051,0 km, Visbydagen 2011867 m, Återställ hålen770 m, Öppen ruin

Bilder

957 m, Hertik Erik188 m, Jolly Roger1,7 km, Kalkugnar910 m, Massor av kärlek1,2 km, Svärdet i stenen1,1 km, Sånt här är tråkigt att läsa856 m, Var är medeltiden940 m, Vinter i Visby1,2 km, Väktargång | Ringmuren

Fakta

708 m, Ringmuren fick tre stjärnor

Fiskeläge

4,0 km, Flundreviken fiskeläge

Flora

898 m, De blommande trädens glada tankar

Gravfält

4,7 km, Annelund gravfält

Guide

1,1 km, Gatuvalven i Visby

Hamnar

190 m, Visby hamn

Historia

471 m, 1353 - ett brev från rådmännen i Visby972 m, 1361 - massgravar på Solens berg488 m, Brandskattningen av Visby 13611,1 km, Elvatusen jungfrur1,1 km, En kalkugn från 1200-talet967 m, En stor katastrof 1566810 m, Ett skott i tornet1,9 km, Galgberget740 m, Gråbröder - Franciskaner609 m, Halshuggningen 1342964 m, Henrik Lejonet223 m, In Gothlandia et Mari spes mea855 m, Infördes tull till Visby 12881,0 km, Kristi riddares gård på riddarnas ö931 m, Mariaprocessionen1,1 km, Petrus de Dacia - Sveriges första författare1,1 km, S:t Augustinus och S:t Nicolai913 m, Skampålen på Klinttorget1,1 km, Snäckskogen i Boge663 m, Stadens blomstring312 m, Sören Norby257 m, Sören Norby slår bondekungen519 m, Två hundra hästar med folk av bönderna anno 15231,1 km, Vad sa Petrus de Dacia 1288611 m, Vann Visby kriget 1288, ingrep Magnus Ladulås 1,1 km, Varför kyrkan i Wi inte brändes776 m, Varför ruinerades Visby784 m, Visby hyllar Olof Håkansson och förlåter medhjälparna621 m, Visby lades i aska 1362602 m, Visby stadslag677 m, Visby under medeltiden966 m, Visby under stenåldern644 m, Visby underkastelsebrev612 m, Visbys storhet under medeltiden533 m, Världsarvet Visby

Konst

615 m, Anna Nyberg - A story to be told496 m, Vi på muren, en gobeläng om 1361

Kultur

428 m, Almedalsbiblioteket - bokmässa Gotland

Kuriosa

1,2 km, Bödelsstugan står kvar1,1 km, Djävulens spik1,0 km, Fan i helvete749 m, Gåtfull inskrift vid S:ta Carin1,1 km, Jacob av Charra708 m, Kanonen vid Wallers plats1,1 km, Norra stigluckan vid Visby domkyrka

Kyrka

958 m, Visby domkyrka - S:ta Maria695 m, Vårdklockans kyrka

Kåseri

323 m, Den 6 juni 2002794 m, Elda på805 m, Försköna Visby892 m, Gutavallen - vad menas482 m, Jättesnygga brudar707 m, Kruttornets finesser2,1 km, Kärleksstigen, Hälsans stig1,1 km, Nordiska naturväsen752 m, Nåt att titta på819 m, Ringmurskaries768 m, Strandpromenaden927 m, Visby 10 juni 2015

Magiska Gotland

578 m, Barflickor på Effes1,0 km, Dei jär ret vackat971 m, Domkyrkoberget i Visby798 m, En helt vanlig kväll823 m, En sommarbild827 m, Ett andningshål - Botaniska trädgården969 m, Förlova dig på Gotland959 m, Gotland året runt975 m, Krumelurer i Botaniska Trädgården685 m, Under putsen555 m, Åttahundra år gammal skugga

Medeltida hus

482 m, Burmeisterska huset633 m, Clematishuset452 m, Donnerska huset860 m, Engeströmska huset i Visby585 m, Huset med målningarna937 m, Johan Målares hus597 m, Liljehornska huset679 m, Tjärkoket615 m, Vinhuset, rådhuset på Rolandstorget

Medeltidsveckan

1,1 km, Danska pannkakor på Medeltidsveckan1,0 km, En promenad på Medeltidsveckan den 6 augusti 20031,1 km, Medeltidsveckan 2005 - några bilder1,1 km, Medeltidsveckan 20061,1 km, Medeltidsveckan 2006 - några bilder1,1 km, Medeltidsveckan 2008, 3 - 10 augusti1,1 km, Medeltidsveckan 20101,1 km, Medeltidsveckan 20121,2 km, Medeltidsveckan 20131,1 km, Medeltidsveckans skådespel

Naturreservat

3,6 km, Bergbetningen2,0 km, Galgberget, naturreservat1,1 km, Reveln fågelskyddsområde

Platser

538 m, Almedalen619 m, Birgers gränd922 m, Botaniska Trädgården932 m, Dansa, din djävul790 m, Fiskargränd i Visby1,1 km, Paviljongsplan1,2 km, Rackarbacken936 m, Salomos stenbrott2,6 km, Södra hällarna i Visby3,7 km, Åhsbergska hagen

Rauk

4,6 km, Snäckschimpansen

Ringmuren

1,0 km, Dalmanstornet988 m, Ett torn i Östergravar670 m, Fiskarporten1,1 km, Jungfrutornet630 m, Kajsartornet1,2 km, Kaponniärerna692 m, Kruttornet - Visby kastal804 m, Kvarntornet917 m, Kärleksporten579 m, Lilla Strandporten1,2 km, Lübeckerbräschen1,2 km, Långa Lisa1,1 km, Murfallet1,2 km, Mynthuset1,3 km, Nordergravar1,2 km, Norderport1,2 km, Portar i ringmuren1,2 km, S:t Göransporten210 m, Segeltornet1,0 km, Sidledes skytte1,2 km, Silverhättan eller Kames372 m, Skansen Havsfrun1,2 km, Snäckgärdsporten1,0 km, Sparbössan842 m, Sprundflaskan688 m, Stor Christin423 m, Storhenrik, Store Henrik557 m, Söderport686 m, Tjärkoket579 m, Valdemarsmuren1,1 km, Östergravar i Visby864 m, Österport

Ruin

1,1 km, Allmänt ruiner819 m, Drottens ruin1,0 km, Helgeands kyrkoruin846 m, Ryska kyrkan949 m, S:t Clemens ruin1,6 km, S:t Göran - kyrkoruin517 m, S:t Hans och S:t Pers ruiber790 m, S:t Lars ruin668 m, S:t Mikael1,1 km, S:t Nicolai ruin848 m, S:t Olof ruin776 m, S:ta Carin ruin1,1 km, S:ta Gertrud ruin986 m, Solberga Kloster ruin237 m, Visborgs slott

Runor

513 m, Evigt medan världen vakar

Saga

760 m, Carins blomma1,1 km, Jungfrun i tornet1,0 km, Karbunkelstenarna456 m, Pilla ett troll i huvudet

Skulptur

943 m, Den återuppståndne i domkyrkan943 m, Jungfru Maria855 m, Klädd i solen i Visby963 m, Markus, evangelisten1,0 km, Änglavingar

Stränder

5,8 km, Fridhem3,5 km, Gustavsvik2,1 km, Norderstrand4,7 km, Snäck400 m, Visby havsbad

Träsk

5,7 km, Svaide vät

Visby

562 m, 25 juli 2003840 m, De första spåren937 m, Klinten803 m, Stora Torget539 m, Strandgatan329 m, Välkommen till Visby