Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Roma kyrka


Kyrka - Roma - Nära - Karta

Gotland, Roma kyrka - foto: Bernt Enderborg

Roma kyrka blev färdig i mitten av 1200-talet; sakristian och korets norra mur är rester av en absidkyrka från 1100-talet, det ligger också lite stenar inuti kyrkan.

Roma kyrka på Gotland

Något torn byggdes aldrig, men väl en tornhuv direkt på långhuset. Klockstapeln i förgrunden har tre klockor som före 1929 fanns i Gammelsvenskby i Ukraina (Svenskbygården ligger alldeles i närheten).

Rundfönster, Roma kyrka

Rundfönstret i väster är från 1880, och orgeln, du ser bara toppen, tillverkad 1873.

Roma kyrka på Gotland

Hon har tre skepp och är den mest romanska på Gotland, säger Svenska kyrkan, och har blivit kallad den falska basilikan; mittvalvet är högre. Och råkar du vilja se den mest romanska ruinen i Sverige så ligger Roma kloster någon kilomet söderut.

Dopfunten i Roma kyrka

Dopfunten från 1200-tal är en så kallad paradisfunt, och sådana är inte ens i närheten av så utsmyckade som tidigare århundradens funtar, jämför t ex Stångas och den som omnämns som medeltidens främsta konstverk, Barlingbos dopfunt, som finns att se blott några kilometer från Roma kyrka.

Predikstolen i Roma kyrka

Predikstol 1737, stilen är barock, skänkt av landshövding Grönhagen, hövding 1722-1738. Epitafier från 1600-talet, väggskåp i koret 1200-tal.

Målning från epitaf i Roma kyrka, den sista måltiden

Den sista måltiden från en målning på en epitaf (heter det så). Johannes, som brukar framställas feminint, lutar sig mot Jesus och det är förmodligen Judas med rött hår och skägg nästan mittemot honom.

Epitafiemålning i Roma kyrka

Ett annat epitaf visar Jesu korsfästelse på ett annorlunda kors, månne realistiskt, och märk också den underliga kyrkan på bilden, men vad det är för något vet jag inte.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen