Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Vem är det på Ganthems kyrka


Skulptur - Ganthem - Nära - Karta

Gotland, Vem är det på Ganthems kyrka - foto: Bernt Enderborg

Ganthems medeltida kyrka är exteriört inte särskilt rikt utsmyckad. Men alldeles bredvid den södra långhusportalen blickar figuren ovan sen 1200-talet, kanske tidigare, upp mot något okänt mål. Men vem är det?

Oftast sägs nog att det är S:t Jacob, samme Jacob som t ex står på taket på Helsingfors domkyrka och håller staven i en hand. Han sägs bl a vara pilgrimernas, soldaternas, ryttarnas och apotekarnas skyddshelgon. Jacob kan alltså ha varit kyrkans skyddshelgon när det begav sig och därför förärats en fin plats.

Ganthem kyrka

Eller så är det en tvättäkta gute, själve byggmästaren av kyrkan. Det är alltså inte alls en vandringsstav utan en måttstock som figuren håller. Personligen tycker jag att det ser ut som om han gör något med den andra handen också, och det som tycks mig är att den där killen står och putsar något, dvs slår på kalkbruk på en vägg och slätar ut materialet, men det är inte gott att veta sånt.

Här finns lite om vem som byggde kyrkorna och lite om Botair, den förste. Det kan vara skoj att läsa denna sida också - evigt medan världen vakar...
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen