Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Många böcker i Gutnalia


Kuriosa - Roma - Nära - Karta

Gotland, Många böcker i Gutnalia - foto: Bernt Enderborg

Framför klosterruinen i Roma ser jag en mager fågel flänga i vinden, en stenknäck kanske. En superintendent (biskop), Wallin, påstod på 1700-talet att det hade funnits 2000 volymer (böcker) i Bernhardinernas bibliotek i Roma kloster.

Det är klostret du ser i bakgrunden, bara kyrkan står kvar som ruin, i och för sig den vackraste romanska ruinen av alla i Sverige, men det mesta av klostret är omstaplat och kallas i dag Kungsgården. Och i fall du kikar på byggnaderna när du är där så ser du nog att det måtte ha varit ett rejält kloster det där.

Visste du förresten att den allé som går västerut rakt upp till Roma sockenkyrka anlades av samma niding som rev klostret och byggde Kungsgården, en landshövding. Om du går på den vägen en bit så kommer du snart upp på en liten backe (liten). Därifrån och till kyrkan var det nog inte svårt att anlägga en väg men mellan den lilla backen och Kungsgården fyllde han upp vägbanken. Den fyllningen hämtade han norr om klosterruinen på de gamla munkarnas begravningsplats. Det ligger fortfarande mängder av skelett och sånt i vägbanken. Det sägs förresten att landshövdingen på sin dödsbädd tyckte sig hemsökt av munkar varför han bad om att de skulle trakteras väl. Sen dess har ingen sett några spöken i ruinerna, utom dem som Shakespeare årligen frammanar.

Tillbaka till böckerna. Nuförtin läser man oftast att folk säger sig veta bättre och förklarar att det här med 2000 böcker nog inte är sant, vilket motiveras med att inte ens större kloster på kontinenten hade så många. Men jag tror inte att folk vet hur stort och rikt Gutnalia, som klostret hette, egentligen var.

Ibland läser man att klostret som anlades 1164 nog gjorde det på Gutnaltingets (Gotlands riksdag) inbjudan. I så fall bör Liknatus i Stainkörke ha haft sitt finger med i spelat, kanske bjöd han in dem redan 1161 när han var nere och förhandlade fram fred med Lejonet i Sachsen (hans grav finns ännu idag att se). I den officiella historieskrivningen står att munkarna kom från Nydala kloster i Småland men vad de har för källor till detta vet jag inte.

Förmodligen är det samma källa som sa att det fanns 2000 böcker i Gutnalias bibliotek. Som vanligt i Gotlands historia används källorna på samma sätt som farbror Melker saltar, efter behag. Jag tror att det fanns så många böcker i biblioteket, som låg alldeles till höger om denna bild:


Som en sorts jämförelse kan vi kanske dra upp att romaren Aulus Gellius berättar omkring 150 år efter Kristus i ett stycke om offentliga bibliotek, att de ptolemeiska kungarna samlade en oerhörd mängd böcker i Alexandria. Sjuhundratusen (700.000) böcker lär det ha funnits när biblioteket oavsiktligt brann ner under det första alexandrinska kriget (Julius Ceasar).

Aulus Gellius berättar också att då han på en resa steg i land i Brundisium så såg han en mängd böcker, uteslutande grekiska, som var till salu. Han köpte ett stort antal. Böckerna var fulla av de märkvärdigaste sagor, säger han, t ex att de skyther som bor längst bort, som lever i norden, äter människokött och håller sig vid liv med sådan föda och kallas anthropophager. Vidare att det finns folk med bara ett öga, mitt i pannan, och folk med bakvända fötter som rör sig enastående snabbt.

Gellius finner givetvis att alltsammans är skepparhistorier och han säger att han drabbas av leda vid den här sortens onyttiga litteratur. Men man kan dock gott fråga sig, när det tydligen fanns gott om böcker över 1000 år före klostret Gutnalia, om det verkligen är märkvärdigt om de hade 2000 böcker på ett kloster i Nordens rikaste land.

Liknat'n måste förresten ha varit en jävel till man, han kunde säkert ha stampat fram 2000 böcker själv, en av de riktigt stora i Gotlands historia.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Artiklar

93 m, Arkeologins dag 20171,3 km, Gotland Whisky AB5,9 km, Hästtjuvar4,4 km, Invigningen av Barlingbo Bryggeri4,7 km, Åkerlandskap

Bilder

2,4 km, Dr Hans Karrillon

Fornborgar

2,5 km, Borgen vid Hallegårda4,8 km, Viklau fornborg

Företag

5,8 km, Gervide gård

Gravfält

2,4 km, Broa gravfält

Gutasagan

4,1 km, 15) Den första kyrkan

Historia

76 m, Allén till kyrkan från Kungsgården5,3 km, Domarringen vid Sojvide i Sjonhem4,0 km, En nedbränd kyrka2,3 km, En portal i Halla kyrka4,3 km, En svärdslipningssten vid ån2,4 km, Guteriddaren953 m, Gutnaltinget - marknadsplats, varv2,3 km, Inbördeskriget 12885,2 km, Ljudkrukor i Akebäck kyrka2,4 km, Nordens största gravklot144 m, Skyltinformation vid Roma kloster

Kuriosa

3,1 km, Diskarve1,7 km, Eisläggar5,1 km, Jag såg rus0 m, Många böcker i Gutnalia1,1 km, Vad betyder ortnamnet Roma6,0 km, Var har du skallen97 m, Wigarius i Romakloster5,1 km, Vikingakläder

Kyrka

5,2 km, Akebäck kyrka5,7 km, Atlingbo kyrka2,4 km, Björke kyrka6,0 km, Dalhem kyrka2,3 km, Halla kyrka80 m, Roma kloster1,6 km, Roma kyrka5,0 km, Sjonhem kyrka

Kämpgravar

5,0 km, Gervide, Sojvide

Magiska Gotland

78 m, Jag börjar gilla Kungsgårn80 m, Skelett i vindarna

Medeltida hus

16 m, Klosterbyggnad3,4 km, Munkhuset vid Möllebos eller Möllbos2,9 km, S:ta Katarinas gilleshus

Museer

2,5 km, Lapidarium i Björke5,0 km, Russmuseum

Målningar

6,0 km, Paradiset i Dalhem

Naturreservat

2,9 km, Klosteränget

Platser

133 m, Fiskdammar i Roma

Romateatern

22 m, En Midsommarnattsdröm spelades 2002

Runor

2,3 km, Dräpte lübeckare5,5 km, Rodfos sveks i Rumänien5,7 km, Runstenen i Atlingbo kyrka

Skulptur

5,2 km, Kyrkbyggaren i Akebäck6,0 km, Prosten Nicolaus i Dalhem2,3 km, Salomes hand5,0 km, Vem - Josef, Tor eller Hägwald5,9 km, Världens syndfulla liv