Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

En obligatorisk syster på Gotland


Magiska Gotland

Gotland, En obligatorisk syster på Gotland - foto: Bernt Enderborg

I en blogg vid namn Bokcaféet i byn som skrivs av Anna på den skånska slätten finns en sida om Medelhavstillvaro på Gotland, se bloggen. Anna som hälsade på sin syster skriver vackert om Gotland, visar bilder på bullar, lavendel, gotlandsfår och lite annat, och i kommentarerna älskar folk Gotland och önskar sig också en syster på plats.



Anna nämner bl a det annorlunda ljuset på Gotland, och rikedom på blomster. Och som gotlänning, eller gute som vi föredrar, blir man förstås lite stolt när Gotland omtalas så vackert.

Ljuset kan jag ju alltid visa bilder på, och det gäller också blomster, se info, men jag hade också tänkt försöka visa vad man vanligen stöter på i ängarna och längs vägkanterna. Men det är helt enkelt för mycket. Sätter man sig en stund i ett änge så har man strax sett så många arter av blommor och grässorter att man vet varken ut eller in. Och ibland tror man sig ha hittat någon raritet eftersom det står på informationsskylten att just den sorten är väldigt ovanlig, men det verkar som att så fort man har lärt sig känna en ny sorts raritet så dyker den upp så gott som var man än befinner sig. Det är som att hitta Krutbrännare första gången:

- Åh, se, äntligen, en Krutbrännare. Och sen säger det liksom simsalabim och man ser krutbrännare överallt. Och samma med Blodtopp, Bergskrabba och till och med fornborgar. Men man måste kika efter själv annars ser man inte.



Stugan ovan står vid det som återstår av Kronvalls fiskeläge, bilden i mitten visar gulklöver och överst något slags blomster som växer vid havet, vid Bandlundviken.

Anna säger som ett svar på kommentarerna på bloggen att hon skall snacka med regeringen eftersom "...klart det ska vara obligatoriskt för alla att ha en syster på Gotland...".

- Skaffa dig alltså en syster på Gotland så får du ett skönare liv.
/text och foto Bernt Enderborg