Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Själavägningen i Buttle


Målningar - Buttle - Nära - Karta

Gotland, Själavägningen i Buttle - foto: Bernt Enderborg

En bit upp på norra tornväggen i Buttle medeltida kyrka återfinns några målningar. Där är S:t Göran och draken, S:t Martin som delar med sig av sin mantel och så den som visas på bilden ovan, själavägningen.

Målningen är en stor märkvärdighet, en sevärdhet av rang, ty de äldsta och flesta framställningar av kejsar Henriks själavägning i världen finns på Gotland; en i världsstaden Rom sägs dock vara äldre.

Det är ärkeängeln Mikael som är vågmästare, det är kejsar Henrik som tillsammans med sina synder sitter i den högra vågskålen och i den vänstra vågskålen ligger hans goda gärningar. Den prickiga figuren som lägger något i den vänstra vågskålen är S:t Laurentius, som blev stekt på ett halster, varav prickarna (brännsår, se själavägningen i Anga). Vill du veta mer om själavägningen så se sidan om medeltidens största målning, kejsar Henrik själavägning i Vamlingbo.

Vi skall också tillägga att det finns fler målningar i Buttle kyrka, de flesta från 1400-talet som visar passionshistorien (Jesu lidande) som brukar tillskrivas en mästare som kallas Passionsmästaren. Är du intresserad av passionsmålningar så är de i Norrlanda kyrka bäst bevarande och i mitt tycke den i Anga kyrka märkligast.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen