Visit hemse - Sudrets portal



× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Stenansigter - sommarens Gotlandsbok


Artiklar

Gotland, Stenansigter - sommarens Gotlandsbok - foto: Bernt Enderborg

Martin Petersen har skrivit en bok om existentiella val för Jakob, en dansk som flyttat till Gotland och innehade borgarskap i Visby för sin färdighet inom stenhuggeri.

Stenansigter

Jakob Olavssøn är gift och har barn med en kvinna från Hästnäs, strax utanför Visby.

När Valdemar Atterdag 1361 kommer (han intog hela Gotland och mördade många, se 1361) står Jakob där som en dansk i Visby med svärföräldrar och vänner utanför den ringmur som borgarna stängde under ett av slagen om Gotland.

Stenansigter

Boken är skriven på danska och du kan köpa den här. Det går bra att läsa den för en svensk, det är lättare att läsa danska än att förstå när man hör det; ett och annat ord är annorlunda men det mesta är sig likt (nysgerrig betyder nyfiken).

Boken handlar om en människas utsatthet och valmöjligheter i förfärliga tider (se Vi på muren) och de tider som följde efter katastrofen.

Recenssioner och annat hittar du på Martins Petersens hemsida. Jag har läst boken och rekommenderar den. Och att få ett danskt perspektiv på det hela, och lite historia du förmodligen inte kände till förut, är såväl stimulerande som spännande.
/text och foto Bernt Enderborg