Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

11 juni 2001


Visby

Gotland, 11 juni 2001 - foto: Bernt Enderborg

Jag och Jonas tog en promenad genom Visby en måndagskväll i början av juni. Det mesta ser dött ut, en och annan krog har öppet som vanligt - Bakfickan, Gamla Masters och några andra bra ställen.

Men skenet bedrar. Nu laddar de upp! Beställer, fixar, tänker, planerar och försöker så långt det är möjligt att se till att deras besökare får en så bekväm stund som möjligt. Om man skall uttrycka det annorlunda, så gör de inte annat än att tänker på just Dig just nu.

Det kan vara roligt att veta att just i dag har man skjutit på framtiden en ganska intressant fråga för krogarna i Visby. Nämligen är det så att krögarna har bett om tillstånd att få hålla öppet till klockan 4 i stället för som nu till klockan 2. De menar att det kanske blir en annorlunda stämning utan trängsel och köer till taxi och annat sånt. Och dessutom måste vi ju här på Gotland hänga med den kontinentala nöjeslivet, för sånt är det ju sommartid på Gotland. Några av de tyngre näringsidkarna har via pressen lämnat sitt gillande och sagt att det är väl värt att prova i alla fall. Å andra sidan har de vanliga debattörerna framhållit att de inte vill att ännu fler skall pinka i deras rabatt samt att det kommer att bli ett j-a hålligång varför man aldrig får frid. Kulturmonopolisterna i Visby har meddelat att det går inte alls för sig att ha öppet till fyra på morgonen, vi måste ju skydda "vårt kulturarv".

Det skall dock sägas till allas försvar att man förmodligen har övervägt ett och annat, och man kan inte gärna påstå att det har tagit eld i hönshuset.

Att fullmäktige har skjutit upp avgörandet lär väl betyda att de styrande gärna ser att man håller öppet till fyra. Vackert så!

Guteinfo anser det självklart att det skall prövas med öppethållande till 4 (vi tycker att man skall få sälja billig sponken på Gotlandsfärjan också, precis som till Åland, men det tillhör en avlägsen framtid när våra storkloka förmyndare är utbytta).


Korvgrillen alldeles utanför Österport är som vanligt öppen. Jag gillar dem.

Skall man berätta något roligt så kan man väl säga att McDonalds ligger hundratalet meter därifrån, och när de öppnade så var det förstås varma handen från kommunen. Höjdaren själv var tidningen och välkomnade dem.

Jag kan blott svårligen föreställa mig att nämnde höjdare har tackat korvmojen på öster för att de har etablerat sig och har öppet väldigt ofta och serverar hamburgare och korvar i långa banor.

Det är skillnad på kreti och pleti.


Inte heller Faventia verkade öppet. Tomt, tyst, tillstängt, öde. Men kanske hade de planeringsmöte på övervåningen.


Trädgården i Hästbacken var öppen. Folk satt uppe på taket, njöt av den stillsamma kvällen och åt förmodligen något orimligt gott.

Visby är Sveriges krogtätaste stad. Vi gutar har alltså årligen tillgång till restauranger som hela tiden har tuffast konkurrenssituation i Sverige. Det innebär att de håller hög och jämn standard, maten är alldeles utmärkt och servicen i toppklass.

Det är inte alltid man tänker på det, att man till vardags har tillgång till några av landets bästa krogar.

Det finns dock några sommarkrogar som man bara vill besöka tre gånger: första, enda och sista gången.


På södra kyrkogatan satt folk på Gamla Masters och njöt Visby.

Gamla Masters är alltid bra!


Den här killen stod i baren Underbar på Stora torget. Vi växlade några ord, trevlig karl.

Underbaren ligger alldeles bredvid de stora nöjespalatsen Gutekällaren och Munkkällaren, så det måste vara ett bra ställe att slippa volymen en stund, även om de stora förstås också har lugnare ställen i sina palats.

Ett gemytligt ställe för en stund med en bira och avslappnad stämning.


Bakfickan, vårt favoritställe i sydöstra hörnet av Stora torget, har öppet året runt och är ett hemtrevligt ställe med fisk som specialitet.


Skeppet nere i slutet av hamnen tillhör tillsammans med Munkkällaren och Gutekällaren på Stora torget bland de populäraste danshaken i Visby (Burmeister på Strandgatan bör väl nämnas också).

Måndagen den 11 juni 2001 på kvällen var det i alla fall stängt. Men snart är det öppet varenda kväll och bjuder envar att prata, dansa, umgås och ha så roligt man gitter.


Nere på hamnen var ett par sommarrestauranger på gång. En och annan satt där och såg ut att njuta stillsamt av lugnet före anstormningen.

Jag tror att vår promenad får sluta här. Än så länge är det tämligen lugnt i Visby, men nu är det bara frågor om ett par veckor, sen kan man se drängar och pigor löpa skrattande till sina lekplatser som Linné uttryckte det 1741.

Välkomna till Visby allihop!
/text och foto Bernt Enderborg