Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Follingbo kyrka


Kyrka - Follingbo - Nära - Karta

Gotland, Follingbo kyrka - foto: Bernt Enderborg

Follingbo kyrka har ett högklassigt romanskt långhus och torn från 1200-talet. Kor från slutet av samma århundrade. Kyrkan eldhärjades under 1600-talet. Den saknar kalkmålningar men har ett rikt utsmyckat så kallat plafondtak, läktarbröstning m m. Predikstol 1600-tal. Altaruppsats, benkrucifix, epitafium med mera 1700-tal. Tavla i sakristian föreställande Kristus "så som han verkligen såg ut" (med angivna mått!)

Texten har vi fått av Visby stift. Tackar!Krucifixet från 1700-talet sitter på altartavlan. Egentligen är det väl vad som kallas för en kalvariegrupp, dvs den korsfäste, älsklingslärjungen Johannes och mor Maria som står bredvid korset, ibland är det lite folk till. Jag tog inte med hela gruppen för jag tycker att det ser lite larvigt ut när såväl Johannes som Maria är blonda.

Vill man se lite ståtligare kalvariegrupper, skulpturer, så rekommenderar vi Rone och framförallt Öja, se Öjakrucifixet och Öjamadonnan eller Stånga.Innertaket i långhuset är ett skönt målat trätak, plafondtak kallas sånt, och det är allt ett tak ehuru de "flygande huvudena" är lite ovanliga.

Men riktigt vilka figurer det är som tillsjunger, den korsfäste, den heliga ande och Gud (Adonai, se Solsymbolen i Buttle) som solen (eller måhända skall man säga ljuset) vet jag inte.Den vackra och annorlunda dopfunten är från 1200-talet.På söderväggen såg det förresten ut som om det fanns ett stunhuggarmärke kvar, se Väte kyrka.

Lite kuriosa
I kyrkan finns en målning som säga visa hur Jesus såg ut i verkligheten och på en annan har en ängel glasögon. Så fort vi hinner skall vi lägga ut lite mer från takets målning, för några andra finns inte kvar eftersom kyrkan brann i början av 1600-talet.

Vi har för övrigt ändrat vägnumret i vägbeskrivningen från det felaktiga 142 till det korrekta 143 tack var att en uppmärksam läsare. Guteinfo tackar!
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen