Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Bildstenar i Hejde


Bildsten - Hejde - Nära - Karta

Gotland, Bildstenar i Hejde - foto: Bernt Enderborg

Den lutande bildstenen på bilden alldeles i korsningen i Hejde, dvs där väg 142 gör en skarp sväng och vägen ner till Klinte börjar; lutar gör också den vid Suderbys och dem i Hejnum. Jag skulle tro att vanligt folk får på nöten av myndigheterna om de tog och ställde upp stenarna så som de borde stå, därtill kommer nog att folk är trötta på myndigheter som städse tycks ägna sig åt käcka satsningar i Visby medan den riktiga kulturarvet på Gotland ramlar ner; detta gäller dock oftast inte kyrkorna.

Nåja. Bildstenen på bilden ovan har inga synliga bilder kvar, annars hade den varit snodd till ett museum någonstans, men intressant nog så finns det en slipskåra på den; mer om detta längre ner i texten.På norrsidan av Hejde kyrka står det faktiskt en bildsten kvar där man fortfarande kan se lite av ristningarna. Förutom att kyrkan är besöksvärd i sig står det alltså en sten som i sig själv är värd en omväg bara den. Hejdebo vandrarhem och café har säkert öppet mitt emot kyrkan så att du kan få kaffe också, ägarna är förresten från Täby.

Bildstenen kommer nog från ett gravfält någon kilometer vägen fram mot Klinte och flyttades antagligen till sin nuvarande plats då vägen gjordes om av kartritande folk. Och fortsätter vi vägen fram en liten bit till så kommer vi till Laurins Konsthantverk.I trädgården vid Laurins Konsthantverk står ytterligare en bildsten som hittades då vägen drogs om. Den hade emellertid gått sönder vid schaktarbetena men lagades och ställdes upp av Laurin själv. Bra!

Som du ser på bilden ovan så löper en slipskåra vertikalt från toppen och en bit neråt på stenen. Och det där är intressant, ty det finns folk som menar att de många slipskårorna på Gotland inte bara blivit gjorda så sent som under vikingatiden utan också att stenåldersfolket har skapat dessa skåror utifrån himlaskådande, se slipskåror; det kommer snart en sida till om slipskåror utifrån denna trädgård (nu är den här).Hos Laurin finns det olika konsthantverk, bl a skulpturer, målningar. Det är såväl Laurin själv som hans fru som har skapat en liten glutt av ditt kommande öde, om du bara tar och kikar efter.

Alla bildstenar ovan på denna sida tör vara skapade alldeles före och under vikingatiden, och samtliga är för sig själva faktiskt värda en utflykt för historiskt intresserat folk. En fördel när du kikar på dessa bildstenar är att du slipper allt prat om isländska sagor, valkyrior och annat, ty några kringlor eller informationsskyltar finns inte.

Men nu vet du. Det är en alldeles utmärkt utflykt att åka och kika på dessa stenar, ta en fika på Hejdebo samt besöka kyrkan och Laurins Konsthantverk.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen