Saffranspannkaka
Ett recept från det som var Björklunda Värdshus på södra Gotland:
3 hg grötris
4,5 dl vatten
9 dl mjölk
Koka gröt och låt kallna, blanda med följande smet:
1 dl mjölk
1 msk mjöl
1 doft kardemumma
1 pkt saffran,
1 msk riven mandel
1 msk socker
2 ägg
Grädda i smord form 175 gr. tills den får vacker färg. Servera med salmbärssylt och vispad grädde.
Receptet har vi fått av Solveig och Tore på Björklunda Värdshus, så det är goda grejer.
Ett annat recept från Krusmyntagården:
1,5 dl gröt risgryn
1/2 tsk salt
2 msk smör
6 dl mjölk
3 dl grädde
200 g hackad sötmandel
3 st bittermandlar
3 msk honung
1 g saffran
3 ägg
Koka riset i 3 dl vatten med salt. När vattnet är borta tillsätt smöret och mjölken. Tillsätt sedan grädden, hackad mandel, honung och saffran. Vispa äggen och rör ner.
Smörj och bröa en form, häll i smeten. Grädda i ugn 200 grader i ca 25 min.
Serveras ljummen med salmbärssylt och lättvispad grädde.
Krusmyntas recept räcker till 10-12 portioner, en långpanna. Receptet med tillhörande saffran och mycket annat finns till försäljning på Krusmyntagården, säkert salmbärssylt också.
3 hg grötris
4,5 dl vatten
9 dl mjölk
Koka gröt och låt kallna, blanda med följande smet:
1 dl mjölk
1 msk mjöl
1 doft kardemumma
1 pkt saffran,
1 msk riven mandel
1 msk socker
2 ägg
Grädda i smord form 175 gr. tills den får vacker färg. Servera med salmbärssylt och vispad grädde.
Receptet har vi fått av Solveig och Tore på Björklunda Värdshus, så det är goda grejer.
Salmbär är ett gutniskt namn på Åkerhallon eller Björnbär eller vad Du nu kallar det. Kung Salomons bär, så kallar vi dem!
Vi fick ett meddelande från Eva, där hon berättade att: "Hittade bra recept på saffranspannkaka på kultursidan här, men det står att salmbär är samma sak som åkerhallon och/eller björnbär!? Salmbär är släkt med dessa men heter blåhallon (eller Rubus caesius)".
Vi är osäkra på vilket bär som avses men utgår från att Eva har rätt, varför vi tackar Eva så fint vi kan.
Ett annat recept från Krusmyntagården:
1,5 dl gröt risgryn
1/2 tsk salt
2 msk smör
6 dl mjölk
3 dl grädde
200 g hackad sötmandel
3 st bittermandlar
3 msk honung
1 g saffran
3 ägg
Koka riset i 3 dl vatten med salt. När vattnet är borta tillsätt smöret och mjölken. Tillsätt sedan grädden, hackad mandel, honung och saffran. Vispa äggen och rör ner.
Smörj och bröa en form, häll i smeten. Grädda i ugn 200 grader i ca 25 min.
Serveras ljummen med salmbärssylt och lättvispad grädde.
Krusmyntas recept räcker till 10-12 portioner, en långpanna. Receptet med tillhörande saffran och mycket annat finns till försäljning på Krusmyntagården, säkert salmbärssylt också.
/text Bernt Enderborg